Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (2024)

Richard van Loosbroek

Strategisch adviseur | openbaar bestuur | politiek-maatschappelijke opgaven

  • Deze bijdrage melden

Afgelopen tijd deze boeken tot me genomen en gelezen dat er een grotere afstand (wantrouwen) tussen politiek en journaille heerst in de Haagse wandelgangen. Besturen is managen geworden: problemen oplossen, ‘fiksen’. De wetgever en de beleidsmaker houden onvoldoende rekening met uitvoering en uitvoerbaarheid. En uitvoerders van publieke dienstverlening moeten duidelijker zijn. Net zoals politici steeds duidelijker zijn. Aandacht voor taal en het wisselen van woorden. Met het framen van de werkelijkheid is meer duidelijkheid niet altijd beter. Zeker niet wanneer vereenvoudiging als uitgangspunt en eenzijdigheid als oplossing gezien worden. Dat leidt tot fouten benoemen, van anderen; grenzen stellen, aan anderen.Winston Churchill speechte in 1954: “We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us”. Wie weet geldt dit ook voor het Huis van Thorbecke. We leven in een #democratie, maar het democratiebesef (over machtsdeling, minderheden en meerduidigheid) is tanende. Tom-Jan Meeus schrijft “(…) de notie dat zo veel mogelijk bevolkingsgroepen horen mee te praten bij de besluitvorming. Juist dit elementaire aspect van de liberale democratie wordt toenemend verdrongen door de opvatting dat alleen de eigen minderheid gehoord moet worden. Het is de dictatuur van de eigen ervaring, het eigen onrecht, het eigenbelang – waarin ruimte voor andere minderheden, andere opvattingen en andere belangen verdwenen is.”In het boek van Jan Tromp en Coen van de Ven wordt gesteld dat je democratie moet spelen en verbeelden, zoals elk menselijk construct. Maar politics en policy hebben eigenlijk niets meer met elkaar te maken. We gaan dingen pas zien door er woorden aan te geven. Zo leert Mark Van Twist ons hoe #taal normaliserende macht geeft aan gebruikers.In het essay van de maand van de filosofie wordt Michael Sacasas aangehaald die het uitgangspunt hanteert dat #mediagebruik van oudsher het menselijk gedrag bepaalt. Camera’s leerden ons poseren, zoekmachines gaven ons eigen feiten, smartphones eisten onze aandacht op en boden ons ruimte voor zelfpromotie, en sociale media belonen conflict, complot en hysterie.Het stuurwiel is nu aan de markt, het kompas de publieke beeldvorming. Aldus journalistieke nestor Marc Chavannes. In dit wereldbeeld heeft de overheid zich staande te houden. Als ambtelijk professionals hebben we meer aandacht te besteden aan uitvoering(skracht). Alexander Pechtold en Bart Snels leren ons dat #uitvoering leidend moet zijn voor beleid. Beleid is niet alleen ontwikkelen, maar ook uitvoeren. Samen met politiek bestuur en samen met onze partners in de netwerken. Interessant om dit alles te lezen. En hierop te reflecteren. Nu stap voor stap zaken in de praktijk brengen. Om de wereld samen mooier te maken. #maatschappelijkeimpact Platform O #werkenbijdeoverheid ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat #politiek Boudewijn Steur #parlementairejournalistiek Erik Pool #weejoo

  • Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (2)

82

1 commentaar

Interessant Commentaar

Marjolein Van Griethuysen

Founder and director at Global Scientific Business Innovations

4 d

  • Dit commentaar rapporteren

… meer precies zorg voor iteratie tussen beleid en uitvoering en tussen beleid, uitvoering en burgerparticipatie ! De interconnectiviteit tussen deze belangrijke elementen van governance zijn nodig voor betrouwbaar overheidsbeleid . Bouw geen tegenstellingen in want daar wordt governance niet beter van.

Interessant Reactie

1 reactie

Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

Meer relevante bijdragen

    • Deze bijdrage melden

    Een tijd terug raakte ik aan de praat met de Nijmeegse jeugdcoaches. Collega’s die ik voorheen niet kende. Nu ken ik deze fijne mensen én het goede werk dat ze doen. Omdat ze mij welkom heetten op hun honk. 📑 Het integraal #veiligheidsplan van de Gemeente Nijmegen heeft het over het eerder in beeld krijgen van risicojeugd en kwetsbare jongeren om jonge aanwas in de criminaliteit te voorkomen. Daarbij zetten mijn collega’s in op laagdrempelige interventies om te voorkomen dat er sprake is van crimineel en strafbaar gedrag.Op papier klinkt dat mooi, maar wat betekent dat in de praktijk?💻 Nou, ’s morgens zat ik nog achter mijn laptop te werken. Maar ’s middags kon ik aan de bak. Van kantoorkloffie naar sportkleding, want ik werd wel geacht eenmalig met de groep mee te draaien.De #jeugdcoaches begeleiden jongeren via activiteiten, ondersteunen en coachen hen met als doel ze terug naar school of naar werk te krijgen.🎯 Hun aanpak zorgt voor structuur, brengt de jongeren discipline bij en leert ze respect hebben. De jeugdcoaches stellen zich op als ‘grote broer', een volwassen #rolmodel die zegt waar het op staat én bij wie ze hun hart kunnen luchten.Daarbij houden de jeugdcoaches verbinding met onder meer jongerenwerkers, school, buurtteams Jeugd & Gezin, politie en natuurlijk ouders.🛟 Onze burgemeester heeft al eens gezegd: “Helaas is het ook in de criminaliteit ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Jongeren die om wat voor reden dan ook minder weerbaar zijn, verdienen onze bescherming tegen criminelen die op de loer liggen om hen te ronselen.” Jeugdcoaches hebben goed zicht op #risicojeugd en op de uitdagingen die deze jongeren ervaren.✅️ Een positief ingestelde houding versterkt de motivatie. Met deze aanpak bekrachtigen de jeugdcoaches positief gedrag en reageren ze op ongewenst gedrag.Zowel tijdens de oefeningen als in gesprekken motiveren de jongeren ook elkaar. Mooi om te zien hoe zulke #motivatie wordt gestimuleerd.🥊 Boksen lijkt voor jongeren die hoog zitten in hun emotie een fysieke uitlaatklep. Maar het is (veel) meer dan dat. #Discipline, door absoluut niet te praten tijdens de uitleg. Beheersing, door niet lukraak te meppen maar de passende techiek hanteren.Disciplinering tijdens het sporten gaat je ook helpen in de samenleving.⏱️ Met regels als afspraak is afspraak en zorg dat je altijd op tijd aanwezig bent, is tijd relevant. Maar tijd komt ook aan bod tijdens de fysieke vaardigheidstoets, een parcours in de sportzaal. De jongeren leggen deze aan het begin van hun periode van 12 weken af. En na afloop nogmaals. Om niet zozeer de tijden met anderen te vergelijken, maar je eigen progressie te kunnen zien.Met die jonge sportievelingen voor mij, mocht ik de rij sluiten om het parcours af te leggen. Tsja, #opgeven is geen optie.Een shout-out naar Antoine Haefkens, Yassin Lees, Lorenzo Davids, Marcel, Dennis en alle andere betrokkenen bij de jeugdcoaches: dank jullie wel voor het mooie werk dat jullie verrichten!

    • Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (7)

    67

    12 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Richard van Loosbroek

    Strategisch adviseur | openbaar bestuur | politiek-maatschappelijke opgaven

    • Deze bijdrage melden

    Vorig jaar verscheen er van Omroep MAX voor NPO Radio 1 de #podcast-serie ‘Welkom in de volksbuurt’. Journalist Robin de Wever onderzocht wat er gebeurt als yuppen en andere jonge hoogopgeleiden massaal in een oude, typisch Nederlandse buurt komen wonen. Als een volksbuurt minder volks wordt, wat gaat er dan verloren? Nou is er in het Nijmeegse Waterkwartier in mijn optiek niet zozeer sprake van #gentrificatie van een #volksbuurt; maar verandert met de aanpalende nieuwbouw aan de noordzijde van de Weurtseweg wel het karakter van het #Waterkwartier.Zelf woon ik alweer decennia met veel plezier in het Waterkwartier, door de Gemeente Nijmegen steevast als Biezen aangeduid. Met het #Waalfront, eerder onder de titel Koerst West, is er een grootscheepse herontwikkeling van Nijmegen-Oud-West gaande. Al steeds meer vormt dit gebied de schakel tussen het centrum en het westelijk deel van Nijmegen. Dit voormalig industriegebied tussen de spoorbrug en de Oversteek behoorde misschien wel tot de rafelranden van de stad, maar is een absolute hotspot als het gaat om de geschiedenis van de oudste stad van het land: de Romeinse stad Ulpia Noviomagus lag er, het Fort Krayenhoff als onderdeel van de uitgebreide 19e eeuwse vestingwerken en grote Nijmeegse fabrieken, o.a. de NYMA en Honig. En daarmee is het ook heden ten dage een #hotspot.BrabantKennis bracht in het kader van haar verkenning ‘Bubbels & Breuklijnen’ (waar verschillen we van elkaar en waar zijn we minder in contact met elkaar?) onlangs de publicatie ‘Bruggenbouwers’ uit. Bruggenbouwers zijn mensen die zich tussen #bubbels bewegen en over #breuklijnen heen stappen. Deze verbinders kent het Waterkwartier gelukkig ook! Zo’n voorbeeld is Hernany Hernandez die een meer dan verdienstelijke rol speelt bij wijkvereniging Ons Waterkwartier. Maar ook in de Rubberfabriek, de hotspot bij het #Westerpark voor een mix tussen sport, cultuur, milieu en maatschappelijk belang.Het Waterkwartier heeft meer te bieden met onder andere Griffioen & BUUR West of wijkcentrum De Biezantijn. En wat te denken van de omgeving rond de Oversteek, waar het bruist met Vasim en NYMA. Vorige week was daar Expeditie NYMA. En komende zomer is er bij Waalhalla één van de vijf events van #NimmaSportzomer. Momenteel wordt het laatste deel van de Weurtseweg omgetoverd tot fietsstraat. Hopelijk helpt dit nog meer bij het verbinden van de nieuwbouw (Koningsdaal / Batavia) en het oude deel van Waterkwartier. Mooi dat inwoners van Koningsdaal ook actief zijn in wijkvereniging Ons Waterkwartier. En dat daarmee nieuwe en oude bewoners samen-leven.#oldcityyoungvibe #nimma #H2O15min.

    • Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (12)

    82

    5 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Strategisch adviseur | openbaar bestuur | politiek-maatschappelijke opgaven

    • Deze bijdrage melden

    Realistische verwachtingen en open communiceren, Stichting Dagloon Nijmegen geeft mooie tips. #Dagloon is een stichting van, vooren met (ex ) dak- en thuislozen. De tips die zij toepassen, kunnen best op meer plekken ingezet worden!

    7

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Richard van Loosbroek

    Strategisch adviseur | openbaar bestuur | politiek-maatschappelijke opgaven

    • Deze bijdrage melden

    De Nijmeegse #Omgevingsvisie wordt geactualiseerd. En om specifieke input op te halen voert de Gemeente Nijmegen diverse stadsgesprekken. Vanavond was het thema energie- en warmtetransitie. Om aandachtspunten op te halen voor de ruimtelijke inpassing van het nieuwe energiesysteem. Maar ook om te spreken over waar we staan met de #energietransitie in #Nijmegen en het te hebben over de nieuwe #Warmtevisie en de Lokale Energie Strategie.De opkomst was groots te noemen; oftewel, energie leeft bij inwoners! Van Lindenholt tot Bottendaal en van Lent tot Brakkenstein: de wijken waren goed vertegenwoordigd. Veel #betrokkenheid en #deskundigheid uit de stad in het stadhuis vanavond. Ik kijk terug op een mooie avond, waarbij diverse connecties voor vervolg werden gelegd. In vier deelsessies zijn diverse onderwerpen aangestipt: actualisatie van de Warmtevisie, het toenemend gebruik van elektriciteit, de energietransitie bij bedrijven en de ruimtelijke effecten van energietransitie. Er zijn nog diverse keuzes te maken, het is verre van simpel en men ziet graag een #gemeente die koers bepaalt. Ditmaal geen foto van de avond, dat lukte me nu niet in mijn rol als gespreksleider. Wel een dia van de presentatie als praatplaat over de opgave. Een groot dankjewel aan de prettige samenwerking voor dit stadsgesprek: Leonie Braks, Julia van de Vendel, Bertine Schouten - Willemsen, Tobias van Elferen, Noël Vergunst, Arne Wijnia, Simone Ploumen, Klaas Smink, Meike Kool, Harold van Ganzenwinkel, Patrick Begemann, Paul Erades, Aat Builtjes, Henk Westenend, Jeroen Jansen, Henk-Jan Kooij, Kristiaan Laumen, Ruud Ewals, Wim Van Megen. Hopelijk ben ik niemand vergeten…

    • Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (18)

    83

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Richard van Loosbroek

    Strategisch adviseur | openbaar bestuur | politiek-maatschappelijke opgaven

    • Deze bijdrage melden

    Hear hear!👇🏻👇🏻👇🏻

    6

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Richard van Loosbroek

    Strategisch adviseur | openbaar bestuur | politiek-maatschappelijke opgaven

    • Deze bijdrage melden

    🧠 Deze week is Brain Awareness Week. Een mooi moment om een pleidooi te houden voor #bewustblijven na(ast) #bewustworden. Eén op de dertig mensen in Nederland heeft niet-aangeboren hersenletstel (NAH). Grote kans dat je iemand kent of bent met NAH.🧠 NAH omvat alle hersenaandoeningen die niet erfelijk zijn of bij geboorte zijn ontstaan. NAH is onder te verdelen in enerzijds traumatisch hersenletsel ontstaan door oorzaken van buitenaf (bijvoorbeeld een val of verkeersongeluk) en anderzijds hersenbeschadiging door iets in het lichaam (bijvoorbeeld beroerte, ontsteking of tumor). Op het moment dat NAH optreedt is er veel begrip, want klachten zijn vaak zichtbaar door fysieke stoornissen. Hier is dan volop sprake van #bewustwording door de omgeving.🧠 Na verloop van tijd kalft interesse, bewustzijn en begrip van de omgeving af voor diegene met NAH. Want de cognitieve problemen zijn aan de buitenkant vaak niet zichtbaar. Mensen met NAH hebben last van heel uiteenlopende klachten. Bijna iedereen is snel moe, eerder geïrriteerd, denkt trager, heeft moeite met concentratie en heeft hoofdpijn. Geheugenproblemen komen veel voor. Vaak lukt plannen en organiseren niet goed en mensen verliezen het overzicht over wat ze op een dag moeten doen.🧠 Onze huidige maatschappij vergt flexibiliteit en snelheid, we streven naar wendbare werknemers. Voor mensen met NAH is het steeds leren van nieuwe dingen en onder druk presteren meestal niet mogelijk. Al is dat aan de buitenkant niet altijd zichtbaar.🧠 Daarom dit bericht om aandacht te vragen voor NAH en #bewustblijving. Mensen in de omgeving van iemand met NAH ervaren ook de gevolgen van het #hersenletsel. Na revalidatie is er sprake van sociale re-integratie en het leren omgaan met verandering en verlies. Het omgaan met beperkingen en optimaliseren van het functioneren gebeurt in de chronische fase met telkens accepteren en misschien wel maskeren van beperkingen. In mijn directe omgeving zie ik dat een overdaad aan prikkels de batterij snel leeg trekt bij NAH’ers. Door verminderde energie, het niet meer kunnen werken en het ontlopen van prikkels maar daarmee ook het ontlopen van sociale interactie kan eenzaamheid om de hoek komen kijken. Mensen zijn sociale dieren die contact nodig hebben. Zo’n verbondenheid geeft betekenis en invulling, maar de kaders waarbinnen dit mogelijk is zijn veranderd voor iemand met NAH. Goed gezelschap, met een beperkte hoeveelheid prikkels, maakt het verschil!🧠 Daarom bijgevoegd plaatje: om inzichtelijk te maken dat afspraken in kleine(re) groepen vaak prettiger is voor mensen met NAH, want minder interacties tegelijkertijd…Je hebt één stel hersenen. Ze bepalen wie je bent en wat je kunt. Je hebt ze nodig bij alles wat je doet, denkt en voelt.#tussenjeoren #hiddendisabilities #samenvoorbegrip #onzichtbaregevolgen #overprikkeling #nietaangeborenhersenletsel Hersenstichting Brain Awareness Week

    • Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (24)

    438

    39 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (28)

Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (29)

4.649 volgers

  • 164 bijdragen

Profiel weergeven

Volgen
Richard van Loosbroek op LinkedIn: #democratie #taal #mediagebruik #uitvoering #maatschappelijkeimpact… (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6475

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.